Att dela med sig av privata saker är inte alltid lätt. Att prata om jobbiga saker är en träningsform. Desto mer vi övar desto bättre bli vi. Många säger att jag är modig. Jag känner snarare ett ansvar att prata om det, för nästa generation, för folk i min närhet och för alla som inte vågar.

Något som kommit att ta upp en del av min tankeverksamhet är hur kroppen fungerar. Hur vi människor fokuserar så mycket på jämställdhet när det kommer till ekonomi och titlar att vi glömmer bort vart vi kommer ifrån. Vissa saker kan inte bli jämställda. Män kommer aldrig föda barn, män kommer aldrig få mens och män kommer aldrig förstå dessa saker. Det är lätt att sätta namn på oss kvinnor när vi har dessa tillstånd. Det är lätt att ignorera, och det kanske också är lätt att sopa under mattan och istället prata om annat. Problemet är bara att allt som ligger under mattan kommer alltid fram, men i en mycket större storlek än den var innan. Ibland undrar jag om vi kvinnor ens förstår hur vi fungerar. Jag kan säga att jag blir mer överraskad för varje dag som går.

Tänk om man i skolan fick lära sig vad Menscykeln innebär rent konkret, vad bakteriell vaginos är, PCOS, östrogenunderskott och allt annat som kan drabba kvinnokroppen. Jag har frågat flera kvinnor i min närhet kring mina egna problem. Många vet, men inte ALLA. Inklusive mig själv för några veckor sedan. Jag har frågat flera kvinnor i min omgivning om dom vet vad PCOS är, några visste men inte ALLA. Då är ändå dessa tillstånd något som många kvinnor drabbas av. Jag har tur att jag har många äldre kvinnor runt omkring mig som har dragit fram en ärlig och trygg sida hos mig som gärna pratar om detta. Hade det varit för bara 1 år sedan hade jag inte sagt ett ljud och gått runt och skämts och trott att det var fel på mig.

Idag vill jag lägga skulden på någon för att jag inte vet detta. För att jag har fått gå till läkaren då problemet blivit så stort och först då fått förklarat vad det är. Kan vi inte snälla få ordning på detta och redan i tidig ålder ha lektioner för tjejer i skolan där dom får gå igenom vad det faktiskt rent kroppsligt innebär att vara kvinna. Vissa saker behöver man ha koll på, då kanske man slipper lida i det tysta när man blir äldre.

Mina största problem har varit bakterier – vilket lett till att jag duschat 7 gånger om dagen för att jag tycker att jag luktar illa. Detta löste gynekologen med en behandling på 3 dagar och det var tydligen ett väldigt vanligt problem, inget konstigt. Jag har haft problem i över 5 veckor och trott att det varit fel på mig, tänkt att jag kunnat duscha bort det. Men det funkar inte så. Jag blev arg och glad på samma gång att det var så enkelt. Arg för jag inte visste och glad för jag kunde bli av med det.

PCOS som jag också lider av är inget farligt. Det är något som du har hela livet och går inte att bota. Jag skulle ändå inte vilja kalla det en sjukdom för jag är inte sjuk. Jag är snarare väldigt frisk, men lider av kroppsbehåring, och har mens typ 3 gånger per år. Och det leder alltså till komplikationer att få barn. Men återigen finns det hjälp att få. Andra symptom av PCOS är tex ”manlig fettma” alltså på rygg och mage. Något jag tenderar att få om jag går upp i vikt. Vissa tjejer kan också få problem med mycket acne.

Själva tillståndet PCOS i sig innebär att man har förhöjt testosteron alltså det manliga hormonet. Detta leder till att äggen har svårt att komma till äggstocken för befruktning utan fastnar i äggledaren. Så en person med denna problematik har oftast inte problem att få barn för ägg finns. Men kan ha problem den naturliga vägen.

Det finns så mycket olika problem man kan få som kvinna och shame on me om jag tror att det bara är hos kvinnor. Men jag är kvinna och det är min kropp som är mig närmast. Jag kan dock inte se att det skulle vara fel att ha lektioner för killar också, där man får gå igenom hur deras kropp fungerar och kanske även frågor kring graviditet och sex som gör att män också kommer ut mer bildade kring ämnet på andra sidan. Att känna skam över sådana ämnen förstör oss.

Det här är bara en liten del av allt som kan sägas kring tillstång/Sjukdomar som finns. Jag skulle bara önska att jag visste mer när jag var yngre. Kanske plocka bort en lektion av något som jag ändå inte behöver och sätta in något viktigt, som HUR DIN KROPP FAKTISKT FUNGERAR. Det är viktigt!

Mammor och pappor, prata med era barn. Berätta och se till att barnen vågar berätta för er om det är något. Var öppna, för vissa barn kommer att gå runt och skämmas och tycka att man är konstig. Jag har försökt att bryta tankesättet ”jag är inte som alla andra”. Jag kommer från samma tillverkning som alla andra och då kan jag inte vara den enda i världen som känner, eller går igenom någon form av problematik. Men om vi pratar om det så normaliserar vi saker som kanske känns annorlunda, och förhoppnings kan fler få hjälp och slippa må dåligt. Tänk att jag ändå tvekar på att posta detta för att du som läser ska tro att jag är konstig.. helt sjukt.

To be continued...

Har du något som besvärat dig, kanske trott att det varit fel på dig och skämts. Är det något som du vill skriva om och skapa lärdom kring. Maila mig gärna så delar jag det <3

amanda.mikaelsson@live.se

  • A