Skador och CrossFit

-

 Är du en skadebenägen person?

-

Nu mer sällan än ofta kommer frågan, eller snarare påståendet att CrossFit är skadebelagt, men det är lite som att kolla på nyheterna och sägs att världen är skit. Det är ofta man belyser det dåliga och konstant letar efter förbättringspotential. Som med allt annat så är det klart att skadorna kan minimeras ännu mer genom ännu säkrare träning, men frågan är vad som locka en till att prova från början?. Jag tror och utifrån mig själv att en del av varför människor lockas till träningsformen är för att man får chansen att testa sin fysiska kapacitet. Man får en chans att vara ett vuxet barn med läropotential. Men också en annan viktig del som vuxit fram under åren är att alla kroppar är okej. CrossFit har aldrig sagt att någon inte duger, att deras kropp inte kan göra saker. Alla kroppar är välkomna.

-

Om man läser artiklar från CrossFit och hur dom ser på sin egen sport så handlar det om att alla ska hitta sin nivå av träningsformen. 40 män och 40 kvinnor kommer till games av alla människor på jorden, att ha det som mål kan bli ouppnåeligt. Men att gå där dom springer, att hänga där dom gör Muscle ups, att ta upp en boll som väger 30 kg när dom plockar upp en som väger 80, varför inte?

-

Det är väldigt sällan något smäller under ett pass, det händer och det är olyckligt som fan! Någon hoppar upp på en låda och landar fel eller klarar inte belastningen, ja såklart det händer. Men kroppen har ju inte ett så bra varningssystem när den går från helt till trasigt. Det händer oavsett sport, för att olyckor händer. Jag skulle inte säga att det är mer inom CrossFit.

-

Anledningen till att hypen kom med skador i sporten var för att sporten var och är fortfarande relativt ny om man jämför med andra sporter. Alltså var kunskapen låg. Man missade viktiga detaljer som att göra strikt före kippat, människor kastade sig in som ett barn i godisbutiken för att det är kul, det ger adrenalin, att klara något är en kick. Vem vill inte klättra på kunskapsstegen? Men vissa ramlar ner eller får en så kallad reality check, så är det oavsett.

-

Att skada sig handlar inte om vilken sport/vad du gör i livet. Det är inte sportens fel, det är ofta individen som är oförsiktig och likväl som att den skadar sig inom CrossFit kan den skada sig av att snubbla på en planka som låg i vägen.

-

Vi har också skador som sker hos oss, men oftast slitskador/mängdskador. Man ändrar då vikten och kör lättare, men det är oftast inte där problemet ligger utan i mängden. Om du är skadad i axeln och ska köra ett pass som innehåller 100 Axelpressar, om du väljer att bara köra tom stång så är det fortfarande 20 kg x 100 reps som du har burit när passet är slut =2000 kg. Känns inte rimligt med något som är trasigt. 

-

Det viktiga i allt som har med rörelse att göra är ” Du känner din kropp, du vet om något gör ont eller inte. Du vet vad du kan göra och vad du bör skala ner för du har levt i din kropp under hela din livstid. Jag som coach kan inte säga vad som kommer att göra ont eller inte. Jag rekommenderar utifrån vad jag ser, sen får man vara med i diskussionen, vara försiktig och lyssna på kroppen"

-

Men svaret på frågan är Nej, CrossFit är inte en skaderik sport. Det är en sport, skadorna kommer till viss del från olyckor (som kunde hänt var som helst)/ oförsiktighet hos personen som utövar sporten.

" Du börjar inte din karriär med ett maraton, du börjar med 500 m, som blir 1000 som tillslut efter tid och tålamod blir 4,2 mil"

-

-

Saker som händer mer ofta:

1: Folk stannar kvar när dom väl provat för det är kul, det är en gemenskap, det är lärorikt, det passar alla.

2: Folk går ifrån passen utan skador, om det hade varit så extremt skadebelagt hade ingen kunna leva på att sälja tjänsten. Ingen vill vara skadad.

/Amanda